Boer Dik de kippenfluisteraar uit Vaassen!
Beter Leven Keurmerk
Ruimte voor de leghennen
Onder het drie sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per vierkante meter. In de Ronde Stal hebben ze een grote overdekte en vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment. In de gangbare veehouderij geldt geen maximum groepsgrootte en de grootte van de vrije uitloop binnen het drie sterren Beter Leven keurmerk kan dan ook variëren. Hierover vindt u meer informatie onder ‘Diergericht ontwerp’.
Wat wil de kip?
Verenpikken

Verenpikken is een lastig gedragsprobleem dat vaak voorkomt bij kippen. Zacht verenpikken naar de veren van een andere kip is normaal sociaal gedrag van kippen, maar door verveling, een grote groepsgrootte en weinig bewegingsruimte kan dat zachte verenpikken doorslaan naar intensief pikken. Intensief pikken kan op den duur tot kale plekken en verwondingen leiden. Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd, maar onder het Beter Leven keurmerk is dit niet toegestaan. Bij het Beter Leven keurmerk wordt verenpikken zo veel mogelijk voorkomen met behulp van extra afleidingsmateriaal, meer bewegingsvrijheid, frisse lucht in de vrije uitloop en een natuurlijk dag- en nachtritme.

Diergericht ontwerp
De Ronde Stal is een voorbeeld van een diergericht ontworpen stal met het drie sterren Beter Leven keurmerk. Eieren van biologische leghennen komen automatisch in aanmerking voor de drie sterren van het Beter Leven keurmerk. Sommige bedrijven voldoen niet aan de wetgeving voor biologische kippenhouderij, maar zitten wel op hetzelfde dierenwelzijnsniveau als biologische bedrijven. Die bedrijven komen in aanmerking voor de drie sterren van het Beter Leven kenmerk. De bedrijven hebben de stal en de uitloop op zo’n manier ontworpen dat het voldoet aan alle behoeftes van de hennen. De stal is dan diergericht ontworpen. Om er zeker van te zijn dat het dierenwelzijn zowel in biologische als in niet-biologische bedrijven met diergericht ontworpen stallen even hoog is, wordt bij nieuwe (diergericht ontworpen) stallen uitgebreid onderzoek gedaan. Pas als duidelijk is dat het welzijnsniveau vergelijkbaar is met die van biologische stallen, mogen in de stal drie sterren Beter Leven leghennen gehouden worden. Het bedrijf voldoet in dat geval ook aan alle andere eisen, zoals de transportduur en het verbod op snavelkappen.